Lakrits- och sesamknäcke Till ostbrickan eller en kvällskopp med te
Annelie Andersson
Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk som är en härlig kombination av bakning, vegetariska recept och trädgårdstips - allt illustrerat med vackra bilder.

Ingredienser

  • 125 g (2 dl) oskalade sesamfrön
  • 25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
  • 25 g (0,5 dl) boveteflingor
  • 10 g (1 msk) fiberhusk
  • 2-3 tsk Lakritspulver från Kalabrien
  • 0,5 tsk salt
  • 45 g (0,5 dl) kokosolja
  • 220 g (2,5 dl) hett vatten
  • Att strö över:
  • Havssalt och ev. lakritsgranulat

Tillagning

    • 1. Sätt ugnen på 150 grader.
    • 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
    • 3. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan.
    • 4. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn.
    • 5. Låt stå att svälla i ca 5 minuter.
    • 6. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går.
    • 7. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten.
    • 8. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du över lite lakritsgranulat.
    • 9. Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter.
    • 10. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta.
Förvaras torrt i burk med lock.
Lakrits- och sesamknäcket är fritt från både gluten, ägg och mjölk.
Recept: Lakrits- och sesamknäcke Recept: Lakrits- och sesamknäcke