Marmelad med smak av björnbär, lakrits och lime Utmärkt till ostbrickan
Anneli Andersson
Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk som är en härlig kombination av bakning, vegetariska recept och trädgårdstips - allt illustrerat med vackra bilder.

Ingredienser

  • 500 g (ca 1 liter) björnbär, färska eller frysta och tinade
  • 400 g (ca 4,5 dl) rårörsocker
  • För en lite mustigare smak, ta hälften mörkt muscovadosocker
  • 1 st lime, rivet skal och saft
  • 1 msk lakritspulver

Tillagning

    • 1. Börja med att ställa en liten tallrik i frysen. Lägg bär, socker, lime och lakritspulver i en kastrull och rör om. Värm sakta och koka sedan i 5 minuter. Mosa bären lite med en sked mot kanten. Sänk värmen och fortsätt koka på medelvärme i ca 15–25 minuter. Rör om någon gång.
    • 2. När du ser att marmeladen börjar tjockna, gör marmeladprovet. Ta fram tallriken ur frysen, lägg på en klick marmelad och dra med en sked rakt igenom klicken. Om spåret efter skeden inte fylls igen är marmeladen färdig. Flyter klicken direkt ihop igen behöver marmeladen kokas lite till.
    • 3. Hur lång koktiden blir är beroende både av pektinet och hur pass mogna bären är, om du använder färska eller frysta bär, liksom hur stor kastrull som används. Ibland får man koka lite längre bara, så gör marmeladprovet lite då och då för att ha koll. Och om nödvändigt, se till att skumma av marmeladen ordentligt.
    • 4. Se till att ha rengjorda och steriliserade burkar klara. Jag brukar ungefär samtidigt som jag börjar koka marmeladen, ställa in väl rengjorda glasburkar i ugnen och sätta den på 100 grader och sedan ta ut dem när jag är redo för marmeladprovet, så att burkarna är varma när de ska fyllas.
    • 5. Häll till sist upp marmeladen, fyll burkarna ända upp och skruva åt locket ordentligt. Vänd sedan burkarna upp och ner så att vakuum bildas, då håller marmeladen längre. Öppnad burk förvaras i kyl.
Njut av marmeladen till en lyxig frukost eller fika. Den passar också utmärkt till ostbrickan.
Recept: Marmelad med smak av björnbär, lakrits och lime Recept: Marmelad med smak av björnbär, lakrits och lime