Lakrits- och citronkakor Veganska citronkakor med lakrits
Anneli Andersson
Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk som är en härlig kombination av bakning, vegetariska recept och trädgårdstips - allt illustrerat med vackra bilder.

Ingredienser

  • 50 g (0,5 dl) kokosolja
  • 95 g (0,75 dl) äkta lönnsirap
  • 1 st citron, ca 1 msk rivet skal och 1 msk pressad citronsaft
  • 150 g (3 dl) mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2 tsk lakritspulver Asien
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • SÖT eller SALT lakritsbitar

Tillagning

    • Börja med att smälta kokosoljan på svag värme i en liten kastrull. Ställ åt sidan. Blanda i lönnsirap, rivet citronskal och pressad citronsaft. Rör om.
    • Ta fram en bunke och blanda samman mandelmjöl, kokosmjöl, lakritspulver, bikarbonat och en nypa salt. Vänd ner de våta ingredienserna i de torra och blanda samman allt. Ställ nu in kakdegen i kylen i ca en halvtimme. Degen kan kännas lite lös, men tillsätt inget mer mjöl.
    • Sätt ugnen på 175°. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.
    • Ta fram kakdegen ur kylen och forma runda bollar, ca 25 g (2 msk) per kaka. Lägg bollarna på plåt och tryck till dem lite lätt.
    • Något som är väldigt gott är att lägga en bit SÖT eller SALT på varje kaka innan man trycker till dem. De innehåller dock både gluten och vitt socker, så hoppa över det om det inte passar dig.
    • Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna helt på plåt.
Recept: Lakrits- och citronkakor Recept: Lakrits- och citronkakor