Lakritssemla
Semla med lakritsmandelmassa och lakritsgrädde
Recept - Lakritssemla - Haupt Lakrits
Lakritssemla  ('')
Semla med lakritsmandelmassa och lakritsgrädde
Fredrik Nylén
Recept: Lakritssemla
Fredrik Nylén
Fredrik Nylén kom tvåa i Hela Sverige Bakar år 2013. Fredrik är en självutnämnd baknörd och bloggar på tidningen Hembakats sajt. Där hittar ni en mängd läckra recept.

Ingredienser

  • Bullarna
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl, (ca 850 g)
  • 1 msk nystött kardemumma
  • 1 ägg att pensla med
  • Lakritsmandelmassa
  • 100 g sötmandel
  • 90 g florsocker
  • 10g Lakritspulver från Kalabrien
  • 1/2 tsk salmiaksalt
  • 1 äggvita
  • Eventuellt några droppar svart pastafärg om du vill ha riktigt svart lakritsmandelmassa
  • Lakritsgrädde
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk Lakritspulver från Asien
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

    • "Bullarna
    • 1. Ljumma mjölken till ca 30 grader
    • 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med den ljumma mjölken
    • 3. Tillsätt det rumsvarma smöret, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
    • 4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-120 minuter beroende på hur varmt degen står.
    • 5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
    • 6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    • 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
    • 8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
    • Lakritsmandelmassa
    • 9. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer. Tillsätt sockret, lakritspulver och salmiaksalt och mixa det tillsammans med lite äggvita. Blanda i svart pastafärg om du vill ha det.
    • 10. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen så att det blir ett 5-kronastort hål för mandelmassan.
    • 11. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som du vill ha det.
    • 12. Vispa grädden med vaniljsocker och lakritspulver
    • 13. Fyll bullarna med mandelmassa, spritsa grädde, på med locket och pudra lite lakritspulver ovanpå, sedan är det bara att njuta!"
Recept: Lakritssemla Recept: Lakritssemla