Macarons med lakrits Franska favoriten macarons med lakrits
Götheborgs Te och Kaffehandel
Götheborgs Te & kaffehandel är livsnjutarbutiken där du finner det lilla extra! Allt från våra livsnjutarpåsar till te, kaffe och choklad.

Ingredienser

  • MACARONS
  • 120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
  • 150 g florsocker
  • 35 g socker
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g socker till sockerlag
  • 50 g vatten till sockerlag
  • FYLLNING
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk Lakritspulver från Kalabrien
  • ev. några droppar svart hushållsfärg
  • Dekoration: Lakritspulver från Asien

Tillagning

    • MACARONS
    • För bästa resultat, låt äggvitan stå över natten i en skål täckt med plastfolie.
    • 1. Sätt ugnen på 150 grader.
    • 2. Väg upp 150 gram mandelmjöl och 150 gram siftat florsocker på en köksvåg.
    • 3. Blanda noga.
    • 4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
    • 5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull.
    • 6. Sätt plattan på hög värme och koka upp utan omrörning.
    • 7. Koka tills temperaturen når 118 grader.
    • 8. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
    • 9. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
    • 10. Rör i 60 gram äggvita i mandel- och florsockerblandningen.
    • 11. Tillsätt eventuellt färg. Vänd försiktigt ner marängen i blandningen till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
    • 12. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en bakduk av silikon.
    • 13. Låt vila på plåten i minst en timme.
    • 14. Grädda i ca 12-15 minuter i mitten av ugnen.
    • 15. Låt macaronsen svalna helt på bakduken innan du lossar och fyller dem. Fyllda macarons förvaras bäst i lufttät burk i kylskåp
    • FYLLNING
    • Smält smöret i en kastrull.
    • Tillsätt socker, sirap, vispgrädde, kakao, vaniljsocker, lakritspulver efter
    • eget tycke samt eventuell färg och rör samman.
    • Koka försiktigt upp blandningen till 117 grader, rör om då och då så det
    • inte bränner fast i botten.
    • Låt stå i kylskåp över natten.
    • Ta fram i rumstemperatur ett par timmar innan användning.
    • Spritsa eller klicka ut fyllningen mellan två macarons och förvara sedan i
    • lufttät burk i kylskåp.
    • Macaronsen smakar bäst efter ett dygn eller två i kylskåp.
    • Pudra över lite Haupt lakritspulver från Asien innan servering.
TIPS! Om du inte vill göra macarons... Koka blandningen till 125-135 grader beroende på hur hård kola du vill ha, häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, låt stelna i kyl och skär i bitar eller häll i knäckformar så har du en supergod kola till jul.
Recept: Macarons med lakrits Recept: Macarons med lakrits