Saffransbullar med lakrits Härligt julbak med lakrits
Fredrik Nylén
Fredrik Nylén kom tvåa i Hela Sverige Bakar år 2013. Fredrik är en självutnämnd baknörd som bloggar på tidningen Hembakats sajt och har skrivit boken Frediks Fika - Bakat med glädje.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 g saffran
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 200 g rumsvarmt smör
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk lakritspulver från Kalabrien
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Eventuellt svart pastafärg

Tillagning

    • 1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
    • 2. Mortla saffran med lite av sockret.
    • 3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg.
    • 4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i lite mjöl. Kavla ut till en stor platta på 40×40 cm. Skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
    • 5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje fyrkant.
    • 6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
    • 7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 2 timmar.
    • 8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
    • 9. Rör florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren. Om man vill kan man färga glasyren svart med pastafärg.
Recept: Saffransbullar med lakrits Recept: Saffransbullar med lakrits