Salta choklad- och jordnötsbitar Veganska, glutenfria och mjölkproteinfria
Anneli Andersson
Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk som är en härlig kombination av bakning, vegetariska recept och trädgårdstips - allt illustrerat med vackra bilder.

Ingredienser


  • Choklad
  • 125 g (1,5 dl) kokosolja (plus lite extra till fyllningen)
  • 80 g (2 dl) kakao
  • 3-4 msk äkta lönnsirap

  • Fyllning
  • 130 g (1 dl) krämigt jordnötssmör
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk äkta lönnsirap
  • 2-3 tsk Haupt Salt lakritspulver
  • en nypa flingsalt
  • 25 st små bakformar (papper)

Tillagning

    • Börja med att göra chokladen genom att försiktigt smälta kokosoljan i en lite kastrull. Du kommer att behöva 2 msk senare till fyllningen, så ett tips är att smälta allt samtidigt. Ställ kastrullen åt sidan. Mät upp den mängd kokosolja du behöver till chokladen i en liten bunke och vispa samman med kakao och lönnsirap.
    • Ta fram en liten bricka (som ryms i frysen) och ställ upp 25 pappersformar. Fyll varje form med ca en halv matsked choklad, så att botten täcks. Ställ in brickan i frysen i ca 10-15 minuter.
    • Under tiden gör du iordning fyllningen genom att blanda alltsammans i en liten bunke. Rör om ordentligt med en sked tills du har en jämn och fin smet. Smaka gärna av och se om du önskar det ännu lite saltare. Fyllningen kan antingen skedas upp eller spritsas ut.
    • Ta fram brickan ur frysen och fyll nu formarna med den salta jordnötsfyllningen. Ett ordentligt lager och nästan ända ut till kanterna. Därefter fördelar du resten av chokladen genom att ösa en matsked choklad över fyllningen så att den täcks. Ställ sedan åter in brickan i frysen i ca 10-15 minuter så att allt stelnar. Nu är godbitarna klara och du kan lägga över dem i en burk med lock. Förvara dem i kylen och tänk på att chokladen snabbt mjuknar i rumsvärme, så ta bara fram några godbitar i taget.
Recept: Salta choklad- och jordnötsbitar Recept: Salta choklad- och jordnötsbitar