Sockerkaka med brynt smör och lakritsgrädde En svensk klassiker som fått nytt liv med lakrits

Ingredienser

  • 50 g smör (plus en liten klick till formen)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron
  • 1 tsk Lakritspulver från Asien
  • Jordubbar, hallon eller smultron

Tillagning

    • 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Skrapa ur vaniljstången.
    • 2. Koka upp mjölk och vaniljstång, sila mjölken för att avlägsna vaniljstången.
    • 3. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i mjölken, låt svalna. (När smöret blivit mörkt bärnstensfärgat och luktar nötig kola är det färdigt)
    • 4. Visa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk- och smörblandningen och riv i skalet av citronen. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver samt en nypa salt. Häll smeten i formen.
    • 5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min
    • 6. Blanda grädden med lakritspulver och vispa till önskad konsistens
    • Låt gärna sockerkakan svalna i 10-15 minuter i formen innan du tar ut den. Servera med lakritsgrädde och säsongens bär.
Det finns goda sockerkakor och så finns det sockerkakor med brynt smör och lättvispad lakritsgrädde.
Tips: Se till att bryna smöret ordentligt, tills det är bärnstensfärgat och luktar kola. Och handvispa grädden till en lätt och fluffig konsistens. Varför? För att det är mycket godare!
Recept: Sockerkaka med brynt smör och lakritsgrädde Recept: Sockerkaka med brynt smör och lakritsgrädde