Chokladkaka med lakrits

Mustig kaka med smak lakrits
(10 bitar)
Cecilia Hagerling Larsson

Cecilia Hagerling Larsson

Cecilia Hagerling Larsson driver bloggen Homemade Stockholm By Ceciliaalltommat.se och har gett ut boken Tårtor- lager för lager, steg för steg. På hennes blogg samsas recept på tårtor, kakor, desserter och praliner, både för dig som är nybörjare och för dig som vill avancera och utveckla din bakning

Ingredienser

  • Chokladkaka
  • 1,5 msk Haupt salt lakritspulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 dl farinsocker
  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 1 dl vatten
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • Chokladganache
  • 150 g choklad 55 %
  • 1,5 dl grädde
  • 25 g honung
  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • Topping
  • Svenskjävlar!
  • Frystorkade hallon
  • Lättvispad grädde

Tillagning

  • Chokladkaka
  • 1. Värm ugnen till 175 grader.
  • 2. Blanda salt lakritspulver med vetemjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och farinsocker.
  • 3. Hacka den mörka chokladen och koka upp smöret. Blanda ner chokladen i det varma smöret och blanda sedan ner smörchokladen i mjölblandningen.
  • 4. Blanda därefter ner vattnet och äggen och vispa ut till en jämn smet. Grädda kakan i 15-20 minuter och låt kakan svalna helt.
  • Chokladganache och topping
  • Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden med honung och häll ner över chokladen. Vänta 30 sek och rör sen runt till en homogen blandning, rör i smör och salt.
  • Plasta längst med ytan och låt stå i rumstemperatur tills ganachen är spritsbar.
  • Spritsa eller bred över kakan. Strö över skivade svenskjävlar och frystorkat hallon. Servera gärna med lättvispad grädde
Chokladkaka med lakrits

PRODUKTER I RECEPTET

Slut i lager

Matlagning och bakning

Salt lakritspulver från Asien

90kr