Chokladkaka med lakrits
Mustig kaka med smak lakrits
(10 bitar)
Ingredienser
- Chokladkaka
- 1,5 msk Haupt salt lakritspulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 dl farinsocker
- 150 g mörk choklad
- 150 g smör
- 1 dl vatten
- 3 ägg
- 2 krm salt
- Chokladganache
- 150 g choklad 55 %
- 1,5 dl grädde
- 25 g honung
- 1 msk smör, rumsvarmt
- 1 krm salt
- Topping
- Svenskjävlar!
- Frystorkade hallon
- Lättvispad grädde
Tillagning
- Chokladkaka
- 1. Värm ugnen till 175 grader.
- 2. Blanda salt lakritspulver med vetemjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och farinsocker.
- 3. Hacka den mörka chokladen och koka upp smöret. Blanda ner chokladen i det varma smöret och blanda sedan ner smörchokladen i mjölblandningen.
- 4. Blanda därefter ner vattnet och äggen och vispa ut till en jämn smet. Grädda kakan i 15-20 minuter och låt kakan svalna helt.
- Chokladganache och topping
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden med honung och häll ner över chokladen. Vänta 30 sek och rör sen runt till en homogen blandning, rör i smör och salt.
- Plasta längst med ytan och låt stå i rumstemperatur tills ganachen är spritsbar.
- Spritsa eller bred över kakan. Strö över skivade svenskjävlar och frystorkat hallon. Servera gärna med lättvispad grädde
PRODUKTER I RECEPTET
VÄRLDENS SALTASTE LAKRITS
Lakrits
79kr