Lakrits- och sesamknäcke
Till ostbrickan eller en kvällskopp med te
(1 plåt)
Ingredienser
- 125 g (2 dl) oskalade sesamfrön
- 25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
- 25 g (0,5 dl) boveteflingor
- 10 g (1 msk) fiberhusk
- 2-3 tsk Lakritspulver från Kalabrien
- 0,5 tsk salt
- 45 g (0,5 dl) kokosolja
- 220 g (2,5 dl) hett vatten
- Att strö över:
- Havssalt och ev. lakritsgranulat
Tillagning
- 1. Sätt ugnen på 150 grader.
- 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- 3. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan.
- 4. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn.
- 5. Låt stå att svälla i ca 5 minuter.
- 6. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går.
- 7. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten.
- 8. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du över lite lakritsgranulat.
- 9. Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter.
- 10. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta.
Förvaras torrt i burk med lock.
Lakrits- och sesamknäcket är fritt från både gluten, ägg och mjölk.
Lakrits- och sesamknäcket är fritt från både gluten, ägg och mjölk.
PRODUKTER I RECEPTET
Matlagning och bakning
105kr
Matlagning och bakning
105kr