Saffransbullar med lakrits
Härligt julbak med lakrits
(20 st)
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2 dl mjölk
- 0,5 dl socker
- 0,5 g saffran
- ca 6 dl vetemjöl
- 200 g rumsvarmt smör
- Fyllning
- 75 g smör
- 2 msk socker
- 1 msk lakritspulver från Kalabrien
- Pensling och garnering
- 1 ägg
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten
- Eventuellt svart pastafärg
Tillagning
- 1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- 2. Mortla saffran med lite av sockret.
- 3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg.
- 4. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i lite mjöl. Kavla ut till en stor platta på 40×40 cm. Skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
- 5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje fyrkant.
- 6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
- 7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 2 timmar.
- 8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
- 9. Rör florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren. Om man vill kan man färga glasyren svart med pastafärg.
PRODUKTER I RECEPTET
Matlagning och bakning
105kr