Sockerkaka med brynt smör och lakritsgrädde

En svensk klassiker som fått nytt liv med lakrits
(6 pers)

Ingredienser

  • 50 g smör (plus en liten klick till formen)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron
  • 1 tsk Lakritspulver från Asien
  • Jordubbar, hallon eller smultron

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Skrapa ur vaniljstången.
  • 2. Koka upp mjölk och vaniljstång, sila mjölken för att avlägsna vaniljstången.
  • 3. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i mjölken, låt svalna. (När smöret blivit mörkt bärnstensfärgat och luktar nötig kola är det färdigt)
  • 4. Visa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk- och smörblandningen och riv i skalet av citronen. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver samt en nypa salt. Häll smeten i formen.
  • 5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min
  • 6. Blanda grädden med lakritspulver och vispa till önskad konsistens
  • Låt gärna sockerkakan svalna i 10-15 minuter i formen innan du tar ut den. Servera med lakritsgrädde och säsongens bär.
Det finns goda sockerkakor och så finns det sockerkakor med brynt smör och lättvispad lakritsgrädde.
Tips: Se till att bryna smöret ordentligt, tills det är bärnstensfärgat och luktar kola. Och handvispa grädden till en lätt och fluffig konsistens. Varför? För att det är mycket godare!
Sockerkaka med brynt smör och lakritsgrädde - En svensk klassiker som fått nytt liv med lakrits

Matlagning och bakning

Lakritspulver från Kalabrien

105.00kr

Matlagning och bakning

Lakritspulver från Asien

90.00kr