Rasmus Ragnarsson & Christian Haupt

OM OSS

vår historia och framtid


iceland

INSPIRATIONEN

Christian Haupt och hans fru Camilla har under många år varit lakrits- och chokladentusiaster och Christian hade år 2012 långtgående planer att börja med chokladtillverkning. Men efter en semester på Island år 2013 ändrade han sig och beslöt sig för att satsa på lakrits.

”På Island blev jag inspirerad av deras sätt att kombinera lakrits och choklad och så fort jag kom hem ifrån semestern startade jag Haupt Lakrits.”, säger Christian.

Sedan följde en längre period där Christian och hans medarbetare sökte efter ingredienser och leverantörer över hela världen. Och målet stod klart från början – att skapa världens bästa lakrits. De ville skapa en söt- och saltlakrits som skiljde sig från mängden samt praliner som kombinerade lakrits och choklad.

Maskiner för produktion köptes in, personal anställdes och de hittade en lämplig lokal i Kista, strax norr om Stockholm. Nu var företaget igång!

PREMIÄREN

Lagom till Lakritsfestivalen i mars 2014 kunde företaget lansera sina första produkter, CHOK och KRISP, två praliner inspirerade av isländsk choklad och lakrits. Pralinerna hade bägge två chokladöverdragen lakrits – den ena med ett sockrigt krispigt skal och den andra var rullad i asiatiskt lakritspulver.

”Våra förpackningar var inte klara på fabriken och vi fick snabbt köpa tillfälliga glasburkar och vi satt och klistrade etiketter långt in på natten kvällen före lakritsfestivalen.”, säger Christian och skrattar.

Även om förpackningarna inte var de rätta så tyckte Lakritsfestivalens besökare om pralinerna vilket gav företaget energi och i maj 2014 levererades de första kartongerna med produkter till återförsäljare runt om i Sverige.
Christian Haupt med kollegor
Lakritsbitar

SÖT OCH SALT

Efter Lakritsfestivalen låg allt fokus på att slutföra arbetet med att ta fram ett recept för söt- och saltlakrits. Och efter att ha testat över 50 olika lakritsrecept lanserade Haupt Lakrits i augusti 2014 sin söt- och saltlakrits som innehåller hela 9% rålakrits från Kalabrien och som utmanar mångas syn på lakrits som godis.

Christian fortsätter, ”När vi är ute och träffar kunder så är det alltid lika roligt när de får smaka vår lakrits för första gången. De flesta blir förvånade över att lakrits kan smaka så intensivt och vuxet.”

LAKRITS I FÖRÄNDRING

Christian och hans medarbetare tror att lakritsen står inför en stor förändring och vill gärna leda den utvecklingen.

”För ca 30 år sedan var det många som upptäckte mörk kvalitetschoklad efter att tidigare enbart ätit mjölkchoklad. Vi är säkra på att samma sak kommer att hända med lakrits och vi tror att fler personer börjar uppmärksamma ingrediensernas ursprung, tillverkningsmetoder samt vilka tillsatser som används.”, säger Christian

 

Lakrits i fabriken


lakrits

FRAMTIDEN

För Haupt Lakrits är detta bara början och de kommer att fortsätta att flytta fram gränsen för hur lakrits kan smaka och användas.

”Vi hoppas att så många som möjligt kan följa oss på resan. Kom gärna förbi och prata med oss när vi är ute och visar våra varor i butiker och på mässor eller följ oss via Facebook, Instagram, YouTube eller andra sociala medier. Vi uppskattar all feedback – bra som dålig. ”, avslutar Christian

OM CHRISTIAN HAUPT

Christian Haupt har de senaste femton åren arbetat som entreprenör och investerare – främst inom spel, sport och IT. Hans största och mest välkända företag var Expekt.com – ett spelbolag som han startade tillsammans med Conny Gesar och som de sålde år 2009. Christian har också varit delägare i Parbet, SvenskaFans och är idag delägare och investerare några mindre företag.
Haupt logga

OM HAUPT LAKRITS

Haupt Lakrits tillverkar och säljer söt- och saltlakrits, chokladöverdragen lakrits samt lakritsprodukter för matlagning och bakning. Gemensamt för all bolagets produkter är omsorgen kring ursprung, tillverkningsmetoder och ingredienser. Företaget drivs av Rasmus Ragnarsson med anställda och har en mindre fabrik i Jordbro, strax söder om Stockholm.

KONTAKTUPPGIFTER

Christian Haupt, ägare och grundare
christian.haupt@lakrits.se

Rasmus Ragnarsson, VD
rasmus.ragnarsson@lakrits.se

Haupt Lakrits
Rörvägen 60
136 50 Jordbro
info@lakrits.se
Tel: 08-81 81 00
knappar telefon
lakrits

BILDER OCH FILMER

Högupplösta pressbilder

OM LAKRITS

Mer information om lakrits och dess historia hittar du här.
Logga in