OM LAKRITS

medicin eller godis?Fråga oss om lakrits

Historia

Den tidigaste dokumenterade förekomsten av lakrits är över 3500 år gammal. Alexander den Store brukade ge sina trupper lakrits så att de skulle känna sig mindre törstiga. I Sverige har vi använt lakrits som medicin i några hundra år och som godis i ca 100 år.

Lakritsväxten

Lakrits härstammar från växten lakritsrot (Glycyrrhiza glabra). Lakritsrot växer i södra Europa, Indien och delar av Asien. Botaniskt och smakmässigt är den lik anis, stjärnanis och fänkål. Ordet lakrits kommer från Grekiskan och och betyder ”söt rot”. Och lakritsroten innehåller det naturliga sötningsmedlet glycyrrhizin som är 50 gånger sötare än vitt socker. Plantan är grön och under sensommaren blommar den med blåvioletta och vita blommor.

Utvinning

När lakritsväxten är 2-3 år gammal och upp 100 cm hög skördas den och dess rötter hackas, kokas, mals för att till sist bli torkade. På så vis blir det ett fint pulver kvar som kan användas som ingrediens.

Medicin

Förr i tiden användes lakrits främst som medicinalväxt och i Sverige gick den att köpa på apotek en bit in på 70-talet. Även idag används lakrits fortfarande i medicinskt bruk främst i hostdämpande medel.

Lakrits som godis

Huvudingredienserna i mjuk lakrits är lakritspulver, mjöl, socker, sirap och rapsolja. Om salmiak dessutom tillsätts - ja då blir det saltlakrits. I Sverige äter vi nästan 2 kg lakrits per person och år och det gör oss en till en av världens största lakritsland - sett per invånare. Största konsumtionen i världen har holländarna. Lakritsgodis konsumeras främst i Norden, Holland, Tyskland och England.

Lakrits från Kalabrien

I den allra sydligaste delen av det italienska fastlandet ligger regionen Kalabrien där man under flera hundra år odlat och utvunnit lakrits för både medicinskt bruk och för godisproduktion. Den kalabriska lakritsen anses av många vara världens bästa lakrits och dess smakprofil skiljer sig väsentligt från övrig lakrits. Den har också ett betydligt högre pris eftersom tillgången är mindre och produktionen mer kostsam.
Vad är lakrits?

Vad är lakrits egentligen? Godis eller växt?

Hur görs lakritspulver?

Vad krävs för att utvinna pulver ur en lakritsrot?

Salmiak och lakrits

Vad är skillnaden på salmiak och lakrits?


Har du en fråga om lakrits?

Skicka gärna e-post till info@lakrits.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.
Logga in